Cada cop que tenim eleccions , a molts en envaeix l’etern problema de si seguir el joc a formacions polítiques, que un cop escollides no compleixen les promeses recollides als seus programes electorals o abandonar el joc i apuntar-nos al cada cop més inflat gruix d´abstencionistes
El circuit és tancat , partits que quan no tenen responsabilitats ofereixen tot i més, i quan han d’assumir compromisos de govern van abandonant les ofertes fetes.Hom pot anar canviant de partit , però es un cercle viciós. Perquè el gran problema davant d’un incompliment electoral es que NO PASSA ABSOLUTAMENT RES.L´únic càstig que rebrà la formació política serà el de perdre vots en les properes eleccions, i el votant canviarà de partit i li tornarà a passar el mateix, i finalment, votarà amb desgana la formació menys dolenta o passarà a abstenir-se directament, i deixarà de participar en el sistema.
Per aturar aquesta dinàmica que poc a poc va dinamitant el sistema democràtic,penso que hauríem de passar dels Programes Electorals als Contractes electorals.
En un contracte, quan algú no l’acompleix, té una penalització concreta.Per exemple, una formació política defineix en el seu contracte electoral un seguit de actuacions concretes, mesurables, quantificables i determinades en el temps.Sí resulta guanyador i no acompleix aquest contracte , podria perfectament inhabilitar-se per tornar a presentar-se als comicis a tota la llista presentada e inclús pagar alguna mena de indemnització als ciutadans.
Aquest mètode hauria de implantar-se primerament a nivell municipal, on tot és més concret, anar polint-ne la forma i el procediment , per acabar utilitzant-lo a altres nivells administratius.
Estaria bé desterrar la immensitat de paraules buides que contenen els programes electorals com els Promocionarem, Impulsarem, Incrementarem, Ajudarem, i la llarga llista de sinònims buits que no comprometen a res.